Traditionele intocht in Almelo is niet meer

door | 15-11-2021 | 11:21 | Almelo wat doe je? | 1 reactie

Hoera, de Sint is weer in het land. En waar er steeds meer tradities verdwijnen hebben we er ook een wat minder leuke bij gekregen: de jaarlijkse Zwarte-Pieten-discussie. Nu leken we hier in Almelo de dans nog redelijk te ontspringen. Nog altijd waren hier de Pieten in hun traditionele voorkomen te zien en werkelijk geen klaagzang in de stad te horen. Kinderen blij, ouders blij, vrijwilligers blij. En toen kwam Corona. Vorig jaar hadden we alleen nog te maken met een aangepaste intocht vanwege de coronaregels. Begrijpelijk. Maar in 2021 zijn ook de traditionele Pieten als donderslag bij heldere hemel verdwenen. Zonder discussie. Zonder demonstraties. Weg. Nu begrijpen we dat de kinderen het geen fluit uitmaakt welke kleur of vegen de Pieten hebben (tenzij je Piet speelt in de buurt en alle kinderen kunnen zien dat buurvrouw Gerda van nummer 14 een Pietenpak aanheeft en een veeg op haar wang). Dit is bovenal een discussie van volwassenen en ieder kan zijn mening erover hebben. Maar het feit dat zonder aanleiding, behalve de landelijke discussie aangewakkerd door een club beroepsactivisten, Almelo de traditionele Pieten plotsklaps heeft vervangen valt niet bepaald lekker. En nog frappanter: op de foto een Piet in traditionele uitvoering die afgelopen zaterdag in het centrum liep en beboet werd. Let wel: 2 jaar geleden liepen alle tientallen Pieten er nog zo bij in Almelo. In 2021 krijg je er een prent voor van Oom Agent. Wij doen alvast een voorspelling: na Piet is het consumentenvuurwerk op oudejaarsdag aan de beurt.

7

1 Reactie

  1. McAroni

    Schande!
    In de huidige woonplek van McAroni/McAber waren de pieten nog roetzwart. Lekker, man.
    Gaat jullie goed met straks die BOA’s met hoofddoek.

Een reactie versturen

7

Blij dat we terug zijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
7
7
7

TIPS, FOTO'S, VIDEOS? APP ONS!

Heb jij tips voor de redactie? Heb je foto's videos of ander materiaal dat interessant kan zijn voor een item op HNDB? App ons dan je verhaal en bestanden op 06 181-22-186 en wij ga ermee aan de slag.