Zwarte Piet als ultieme afleidingsmanoeuvre

door | 23-10-2013 | 10:57 | Columns | 0 Reacties

U kunt er al dagen niet omheen: Zwarte Piet. De stoomboot is nog niet aangekomen of de jaarlijkse discussie over het al dan niet racistische karakter van de het donkere hulpje van de Sint is losgebarsten. En ditmaal heviger dan ooit. Zelfs zo hevig dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld. Het is echter helaas te vroeg, of te laat zo u wilt, voor een 1 april grap maar je valt haast achterover van je stoel wanneer je de berichtgeving volgt. Die discussie laten we hier aan ons voorbij gaan. Deze is namelijk compleet onzinnig en de reacties en acties die als gevolg zijn ontstaan zijn even nutteloos. Sinterklaas is traditie in dit land en wie dat niet aanstaat heeft simpelweg pech. Wij hebben ook wel bezwaren tegen ritueel slachten maar daar kan schijnbaar vanwege dezelfde term traditie ook niets tegen gedaan worden. Maar waar gaat deze column dan wel over? Over het feit dat u zich allemaal in de luren laat leggen.

De afgelopen tijd stonden de actualiteitenprogramma’s bol van de discussies over de kabinetsplannen en het met de oppositie gesloten crematoriumakkoord. Nog meer bezuinigen. Nog meer lastenverzwaringen. En nog meer belastingen. Zaken die ons allemaal direct financieel raken. En wat deed ‘het volk’? Op wat, amper met likes bewierookte, Facebook berichten na helemaal niets. Twintig mensen beginnen bij de gemeente Amsterdam een discussie over Zwarte Piet, er volgt een protestactie op Facebook en BAM 1,5 miljoen likes. Profielfoto’s worden aangepast, verontwaardiging bij de koffieautomaten en de tv-programma’s draaien overuren.

Wat niemand zich blijkt te beseffen is het feit dat wel al jaren door de banken worden opgelicht en door de overheid bestolen. Voorbeeld: de hoge heren bij ABN Amro maken er een zootje van en de staat maakt 22 miljard over om de bank te redden. Als we die in eigen zak hadden kunnen houden hadden we nu nauwelijks hoeven bezuinigen. Nee, het behouden van Zwarte Piet is belangrijker. En dat bleek ook vandaag maar weer eens. Zo kreeg de Rabobank een mega boete van 1 miljard dollar vanwege de fraude met de libor rente. Een fraude die er voor zorgde dat wij allemaal stelselmatig veel te veel rente hebben betaald. Van dat geld hadden we heel wat Sinterklaascadeaus kunnen kopen. Nee, wij liken nog maar eens een Pietitie.

Terwijl de overheid ons nog verder laat bukken, iedere dag duizenden mensen hun baan verliezen en dagelijks tientallen bedrijven op de fles gaan maken wij ons en masse druk om Zwarte Piet. We kunnen wel zonder geld maar niet zonder de olijke Pieterbaas. Hoe wil je Zwarte Piet inhuren en cadeaus kopen zonder geld? Ontwaak en zie de realiteit: de overheid en de banken plukken ons stelselmatig kaal zonder dat het volk in opstand komt. Maar komt men aan Zwarte Piet dan is de bok los. Denkt u nu werkelijk dat er op 5 december een arrestatieteam binnen komt vallen als de buurman als Zwarte Piet door de kamer danst? Nee. Maar het geld dat u in oplopende mate afhandig wordt gemaakt is bittere waarheid.

En mocht u denken: ik maak mij heus wel boos over de overheid. Bedenk u dan het volgende. Oproepen om op het Haagse Malieveld te komen protesteren vielen compleet in het water. Maar zaterdag gaat men wel massaal naar het veld om voor het behoud van Zwarte Piet pleitten. Hoe makkelijk wil je het hebben als (r)overheid. Wakker de discussie aan over Zwarte Piet en u kunt ondertussen moeiteloos de portemonnees van uw onderdanen leegroven. En niemand doet aangifte. Iedereen is te druk met Pietities op Facebook. Het dievengilde is stikjaloers.

7

0 reacties

Een reactie versturen

7

Blij dat we terug zijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
7
7
7

TIPS, FOTO'S, VIDEOS? APP ONS!

Heb jij tips voor de redactie? Heb je foto's videos of ander materiaal dat interessant kan zijn voor een item op HNDB? App ons dan je verhaal en bestanden op 06 181-22-186 en wij ga ermee aan de slag.