Update : Tim & Richard

door | 12-12-2012 | 09:32 | Columns | 6 reacties

Kent iemand Tim nog? Gaat u nog ergens een belletje rinkelen? Een tijdje geleden besloot deze jongeman vanwege het vele pesten uit het leven te stappen. Niet zover hier vandaan, in het mooie kerkdorpje Tilligte nota bene. Groot nieuws was het, vette krantenkoppen en mensen buitelden over elkaar heen om hun afschuw te ventileren. Met name op sociaal media werd de nieuwslijn gevoed met steunbetuigingen, verontwaardiging en afschuw. Toen kwam de nieuwe iPhone 5s en werd het stil…

Iedereen kent Richard nu. De papa van drie jongens, ordinair doodgeschopt op het voetbalveld. Grote vette chocoladeletters in de Telegraaf en daarbij ook een foto die niet snel van je netvlies zal verdwijnen. Een man liggend op de grond, een schoen verloren en zijn zoon die radeloos probeert zijn papa te beschermen. En weer viel Nederland al twitterend en facebookend over elkaar heen. De stille tocht is inmiddels geweest en de tijdslijn wordt langzaam weer gevuld met mannenhumor of onbegrijpelijke vrouwenkrabbels. Wanneer komt de iPhone 6 eigenlijk?

Wij hebben niet zoveel met een KNVB “respect” poster, de vele verontwaardigde social media berichten of het gezever over “maak de stilte zichtbaar”. Het zijn loze woorden van een pappen en nathouden gehalte. Als wij nu kiezen NIET daadkrachtig te handelen, kiezen wij eigenlijk VOOR oplopende spanningen, haat en uiteindelijk nog veel meer geweld. We kunnen ons niet meer blijven omdraaien, het wordt nu echt tijd dat we de hufters benoemen en apart zetten. Hierbij hebben we elkaar nodig. U weet zelf wie in uw omgeving de raddraaiers zijn. Daarbij hebben ook het onderwijzend personeel of eventuele trainers het beste zicht op de pestkoppen en agressievelingen. Probleem is hierbij wel dat zij, bij het benoemen en aanwijzen, voor de volle 100% gesteund dienen te worden door de politiek, bestuur of eventuele directie. En daar zit nou net het probleem. Vaak blinken deze personen niet uit in daadkracht, want als je er geen probleem van maakt hoef je ook geen moeite te doen om het op te lossen.

We mogen niet meer wegkijken. Als samenleving moeten we echt veranderen. Er zijn harde bezems nodig om de schade de komende decennia te gaan beperken en om er op nog langere termijn nog wat van te kunnen maken. Helaas is het wel de vraag of de wil tot verandering echt aanwezig is…

Update:

Een vijftienjarig meisje uit Staphorst is dinsdag voor de ogen van haar klasgenoten voor een trein gesprongen. Pesten zou de aanleiding zijn van deze wanhoopsdaad. In een afscheidsbrief zou de scholiere kinderen die haar hebben gepest bij naam hebben genoemd.

Dinsdagavond is er een scheidsrechter uitgescholden en geslagen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen de Arnhemse clubs MASV en De Paasberg. Een speler van MASV eiste een strafschop, kreeg die niet en ging vervolgens helemaal door het lint. Saillant detail is dat het betreffende team al uit de competitie was gehaald vanwege geweld.

Tot zover het respect…..

7

6 Reacties

 1. peavey143

  Interessant artikel. Maar waarom geen oplossingen aandragen. Dat het fout zit in de maatschappij is duidelijk, maar Jelle schrijft dat er DAADKRACHTIG moet worden opgetreden, kom dan ook met een oplossing (Niet met DE oplossing). Draag bij aan hoe we het moeten veranderen.

  Naar mijn mening begint het bij opvoeding, discipline en duidelijke afspraken die kinderen begrijpen.

  Ouders die door welke reden dan ook gedwongen zijn om het opvoeden aan het kind over te laten schieten te kort, waarom ? Daar zijn 1000 en 1 dingen voor te bedenken.

  Weerbaarheid, zelfreflectie, vertrouwen, veiligheid en een stabiele basis zijn volgens mij de start van een verandering binnen en buiten de muren van het ouderlijk huis.

  • Guppie

   Hij zegt toch dat de daadkracht zich uit in het benoemen en apart zetten van het tuig i.p.v. het algemeen houden en wegkijken? Zal inderdaad niet DE oplossing zijn maar wel een begin.

 2. peavey143

  Eh Guppie, inderdaad daadkracht, maar waaruit bestaat deze dan volgens jou ?

  Het tuig ? Hoe zijn deze te herkennen? Bordjes of stickers op het voorhoofd. Benoemen? Eh mensen met krulletjes, kromme tenen en kuiltjes in de wangen?

  Apart zetten, waar op TVTAS?

  • HNDB

   Om het bij het amateurvoetbal te houden: de meesten daar, trainers, publiek, ouders en bestuur weten wel wie zich structureel misdragen.

  • Guppie

   Daadkracht = het individueel durven aanwijzen van de herrieschoppers.
   Tuig = personen die sterk sociaal onaangepast gedrag vertonen.
   Benoemen = deze individuele personen/ouders aanspreken op hun gedrag en verdere gevolgen kenbaar maken.
   Apart zetten = deze personen uit de omgeving halen waar ze voor problemen zorgen. Wellicht verder dan naar een pleeggezin etc.

 3. Schaapje

  Sire is toch destijds begonnen met tv- en radiospotjes omtrent het gedrag van ouders langs de velden? Nu blijkt maar dat dit weinig heeft opgeleverd.

  Echter doen de BVO’s het niet veel beter. Hoe dikwijls gaan trainers en spelers niet compleet uit hun plaat tegenover de arbitrage?

  Gaby Jallo, kent u hem nog? Hield zich dit weekend in tijdens de wedstrijd. Ik vraag mij af of er niet gewoon veel te veel heethoofden op de velden lopen die hier door niemand op worden aangesproken. Natuurlijk is voetbal een stukje emotie maar die prof’s zijn wel het voorbeeld voor de jeugd.

Een reactie versturen

7

Blij dat we terug zijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
7
7
7

TIPS, FOTO'S, VIDEOS? APP ONS!

Heb jij tips voor de redactie? Heb je foto's videos of ander materiaal dat interessant kan zijn voor een item op HNDB? App ons dan je verhaal en bestanden op 06 181-22-186 en wij ga ermee aan de slag.