Serious Request

door | 19-12-2012 | 10:01 | Columns | 9 reacties

Zijn wij nou de enige die een beetje dunne poep van dat Serious Request krijgen? Goed doen en geld inzamelen juichen wij van harte toe maar dat moet niet gepaard gaan met jezelf publiekelijk op de borst kloppen. Je geeft namelijk niet iets aan een goed doel om er zelf beter van te worden, maar om dat doel te ondersteunen. Dat hele Serious Request is een zeer uitgekiende, door belastingcenten gesponsorde, marketingstrategie van 3fm en de goede doelen maffia. Uiteraard is timing hierbij zeer belangrijk want zo met de kerst is de medemens graag bereid om zijn schuldgevoel af te kopen. En daarbij moeten de gemeente en de regio diep in de buidel tasten om dit circus te mogen huisvesten. Waar we ook lopen, overal krijgen we een collectebus van Serious Request onder de snufferd gedrukt. Zeg je nee, krijg je een boze blik. Moet toch niet gekker worden.

Wat is er eigenlijk gebeurd met het geld van de voorgaande jaren, hoeveel is er daadwerkelijk naar het goede doel gegaan en wat waren eigenlijk ook al weer die goede doelen? We hoeven u denk ik niet uit te leggen hoe de wereld van de grotere goede doelen in elkaar steekt toch? Dat dit een bedrijfstak is waar circa 5 miljard per jaar in omgaat, en dat er hierin een groot aantal mensen behoorlijk goed “boeren”. Er zijn behoorlijke misstanden in deze inzamelingswereld, wist u bijvoorbeeld dat het extra geld van de Max Havelaar koffie nagenoeg niet bij de boeren terecht komt, er in Nederland drie “onafhankelijke” opererende hartstichtingen zijn,  de grootste kostenpost vaak de salarissen zijn van de directieleden, van de 16 miljoen die Pink Ribbon inzamelde (let op dames, met jullie voor mannen onbegrijpelijke facebook status grapjes….) er 0% daadwerkelijk naar onderzoek is gegaan, de reserves van de grote goede doelen in de tientallen miljoenen lopen, er diverse stichtingen zijn m.b.t. kanker die weigeren onderling onderzoeksgegevens uit te wisselen, radio538 gewoon openlijk toegeeft dat ze Warchild gebruiken voor hun eigen merkbekendheid….. Hoe triest ook , we kunnen met deze opsomming nog wel even doorgaan.

Kan ons die babysterfte dan geen reet schelen? Natuurlijk wel, baby’s horen niet te sterven, peuters mogen geen honger lijden, kleuters horen niet ernstig ziek te worden, kinderen moeten lekker kunnen spelen en jongeren horen vrij te denken. We vragen u ook niet om te stoppen met Serious Request, wel vragen we u om eens goed na te denken. Misschien kan er ook iets naar een ander goed doel in uw directe omgeving. De komende dagen willen wij daarom bij u enkele “goede doelen” uit ons Almelose onder de aandacht brengen. Goede stadsburgers die vaak in de anonimiteit en zonder bijbedoelingen bezig zijn de Almeloër te helpen. Zij kunnen namelijk ook wel een beetje hulp gebruiken.

7

9 Reacties

 1. McAber

  Jammer, Baas, dit dunne-poep-verhaal.

  Vergelijk SR niet met Pink Ribbon, laat je gewoon informeren
  http://www.kominactie.nl/Veelgestelde_Vragen

  SR draag ik persoonlijk een warm hart toe (met vele andere goede doelen), maar als je je geld liever uitgeeft aan de plaatselijke Voedselbank voor grotere parkeerplaatsen bij de afhaalplek, geef vooral gul. Dit is natuurlijk ook belangrijk. Want wij zijn ook zielig, misschien wel net zo zielig als die stervende baby’s in Afrika.

  Keep up the good work! Ik geef én én.

  • Guppie

   Grappig, jij laat je dus alleen informeren door de instelling zelf?

  • HNDB

   Baas? Wil je even naar de auteur kijken McAber.

 2. McAber

  Ooohww, het is Jelle, julle ster-verslaggever.

  Dan is alles duidelijk. XQC.

  @Guppie: ik niet, maar voor critici is dit een mooi startpunt.

  • HNDB

   Zeg ook niet dat ik het oneens ben met het stuk. Ik vind de actie en het doel bewonderenswaardig. Als het geld ook daadwerkelijk allemaal goed terecht komt is het een nobel streven. Heb alleen zoveel documentaires gezien (Haiti, Tsunami ZO-Azië) waar te zien was hoe het geld aan strijkstokken blijft hangen en de mensen waar het om gaat niet of nauwelijks geholpen worden.

   Nu zeg ik pertinent niet dat dit ook het geval is bij SR (ik zeg het maar even want scepsis m.b.t SR wordt doorgaans beantwoord met een felheid waar menig geloofsextremist jaloers van zou worden) maar het heeft me wel sceptisch gemaakt.

   Waar ik wel moeit mee heb is de hele commercie om het gebeuren. Bedrijven die geld geven op voorwaarde dat de bedrijfsnaam 10x te horen/zien is. Mensen die de hele dag bij dat huis staan om maar op tv te komen. Dat kan een groot deel van het volk prima vermaak vinden maar mijn ding is het niet. Dat mag. Toch? Ik geef ook wat en steun daarmee de actie. Maar vervolgens komt de lokale sportclub aan deur, staan er collectes voor de supermarkt, moet je speciale blikken kopen en struikel je in het algemeen over de acties. Zeg je vervolgens ‘ik heb al gegeven’ kijken ze je aan met een blik die zegt ‘die lul is voor babysterfte’.

   Ja de actie is prima maar ik ga niet 10x per dag op iedere plek waar ik kom nog een keer geld geven. Die overkill zorgt ervoor dat ik het op een gegeven moment afhaak. Maar nogmaals: dat mag. Toch?

 3. Astronout

  Ik vindt dat je blij mag zijn dat er uberhaupt iets gebeurt. Ook al is het best commercieel.. Anders wordt er waarschijnlijk alsnog niks gegeven.

  Ook zijn er heelveel acties gaande voor SR die helemaal niet commercieel gerricht zijn of aandacht krijgen. 3FM heeft gewoon een goede manier gevonden om wel veel geld op te halen voor een goed doel en mensen in beweging te krijgen. Andere groepen lukt dat blijkbaar niet zo goed.

 4. Carol

  Erg leuk zo’n stukje om ergens tegenaan te schoppen, alleen jammer dat je niet even verder gekeken hebt dan je neus lang is. Van het geld dat bij SR opgehaald wordt gaat zo goed als alles ook daadwerkelijk naar het doel waarvoor het opgehaald is. Het Rode Kruis houdt hier hele jaarverslagen van bij zodat iedereen duidelijk kan zien waar de euro’s aan besteed worden. Dus dat er zoveel geld aan de strijkstok blijft hangen is een onzin standpunt en dat men er nooit achterkomt waar de centen blijven dus ook. Alle uitgaven en opbrengsten van eerder SR acties is hier tot in detail weer te zien : http://www.rodekruis.nl/campagnes/3fm-serious-request-2011/eerdere-edities/paginas/eerdere_edities_serious_request.aspx

  Dus een makkelijk stukje om ergens tegenaan te schoppen, maar zou in het vervolg toch even verder kijken voordat je uitspraken doet.

 5. Monsieurpleur

  Ha die Jelle.

  Ik ben het uiteraard met je eens dat er ook (veel) geld naar andere goede doelen moet, veel dichter bij ook, want hier is ook shit genoeg. Ik sluit me daarnaast HELEMAAL aan bij Carol… En vergeet vooral niet dat het niet drie ego’s zijn die zich opsluiten omdat ze media-geil zijn en graag in de spotlight staan. Die mannen + iedere andere medewerker van 3FM, werken zich een week lang (+ de rest aan voorbereiding) 24/7 uit de naad zonder er zelf beter van te worden. Dus ondanks dat ik vind dat je wel een punt hebt met het “Is er in dit land dan geen hulp nodig” verhaal, sla je plank VOLLEDIG mis.

  Ciao! Martijn

 6. Schaapje

  Ik ben het met HNDB eens. Natuurlijk is het goed dat er iets gebeurd maar de wijze waarop vind ik wel een beetje overdreven. Hier in Nederland is ook veel ellende maar daar wordt, zo lijkt het, niet echt naar gekeken. Het dierenasiel bv en wat te denken van de voedselbanken… kinderen die geen Sinterklaas cadeautje krijgen omdat de ouders daar het geld niet voor hebben… om zomar eens een dwarsstraat te nomen.

  Ja ze hebben geld nodig i.z. de babysterfte maar zoals SR het heeft gedaan vind ik gewoon net iets TE. Je wordt ook overal doodgesmeten met die acties en je wordt gezien als een misdadiger als je zelf nergens aan meedoet. Dat is toch idioot!

Trackbacks/Pingbacks

 1. doudoune ralph lauren - doudoune ralph lauren... Great, thanks for sharing this blog.Thanks Again. Will read on......
 2. LiMNvKIO - LiMNvKIO... Serious Request | Happen naar de Baas – HNDB.nl...
 3. maillot football - maillot football... I think now I have a strong hold more than the topic soon after going through the publish.…

Een reactie versturen

7

Blij dat we terug zijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
7
7
7

TIPS, FOTO'S, VIDEOS? APP ONS!

Heb jij tips voor de redactie? Heb je foto's videos of ander materiaal dat interessant kan zijn voor een item op HNDB? App ons dan je verhaal en bestanden op 06 181-22-186 en wij ga ermee aan de slag.