Serious Request (2)

door | 24-12-2012 | 11:11 | Columns | 2 reacties

Tjonge, trappen we daar even op wat teentjes zeg. Dat Serious Request gedoe blijkt toch gevoeliger te liggen dan menig vorm van clubliefde. We laten de misstanden in de goede doelen wereld maar even rusten, google zelf (op onafhankelijke sites graag) en je loopt met oud & nieuw nog verbaasd rond. De discussie loopt in ieder geval. Meningen verschillen en dat is maar goed ook, die vrijheid hebben wij gelukkig in ons natte kikkerlandje. Overigens hebben wij helemaal niet gevraagd om te stoppen met Serious Request. Ook ons hart maakt een sprongetje als wij die duizenden kinderen zien die hun uiterste best doen om met allerlei acties geld in te zamelen. Het enige wat we jullie vroegen is om eens in je directe omgeving rond te kijken. Want daar voltrekt zich namelijk ook een stille ramp. Een terugtrekkende overheid en krimpende budgetten zorgen voor steeds minder zorg voor steeds meer geld. Tel daarbij de gemeente die, om hun eigen falen te bekostigen, diverse subsidies voor vrijwilligersinstellingen halveren of wegstrepen en vele mensen hebben of staan aan de vooravond van echte problemen, en dat in het zorgzame Nederland.

Even de cijfers uit ons “Almelo” zoals we er op 1 januari 2011 voorstonden: in onze stad zijn ruim 30.000 huishoudens. Daarvan leven ongeveer 6.000 huishoudens op of onder 115 procent van het wettelijk sociaal minimum. Deze zogeheten ‘minimahuishoudens’ betreffen 20% van de Almeloërs, 1 op de 5 dus! In die 6.000 huishoudens leven ongeveer 1200 kinderen. 1200 kinderen die door geldgebrek in een sociaal isolement dreigen te vallen. We hoeven hopelijk niet uit te leggen wat hier de gevolgen op termijn van zullen zijn toch? Daarbij zijn er ook nog veel huishoudens die kwa inkomen boven die 115% norm zitten maar daardoor vele toeslagen missen en eigenlijk nog slechter uitkomen dan die betreffende minimumgroep. En ja, natuurlijk snappen we dat er tussen die huishoudens diverse klaplopers zitten. Zuipende, rokende, uitkeringstrekkende, werkschuwe, hufters met de nieuwste mobieltjes, anderhalve meter grote LED schermen en plantjes op zolder maar toch een zielig verhaal ophangen om toch een voedselpakket te krijgen. Doorgewinterde klootzakken die precies weten wat waar te halen valt. Dat zijn helaas de bijprodukten van 30 jaar lang politiek pappen en nathouden.

Maar er zijn ook vele andere gevallen. Gevallen waar de (geld-)zorgen niet het gevolg van eigen stommiteiten of puur materialisme zijn. Voor bijvoorbeeld vele chronisch zieken, eenoudergezinnen, mensen met beperkingen, jong volwassenen en bejaarden wordt deze crisis en het nieuwe beleid van onze regering een regelrechte strop. De 20% zal snel oplopen. Wat dat betreft haalt het nieuws ons nu een beetje in. De krantenkoppen berichten net dat de wachtlijsten momenteel voor de voedselbanken enorme proporties aannemen. Een zorgwekkende ontwikkeling. Gelukkig blijken er inmiddels al scholen te zijn die de actie opbrengsten delen tussen plaatselijke goede doelen en Serious Request. Hebben we dan toch een klein succesje geboekt?

7

2 Reacties

 1. Puch kapot

  Ik vind dit artikel nogal kort door de bocht. Die 115 % is natuurlijk een uit de lucht gegrepen getal. Ik ben zelf arbeidsongeschikt en kom rond van een uitkering op bijstandsniveau. (Dat is dus 15% lager dan die vage grens) Ik kan daar makkelijk van rond komen, inclusief twee keer per jaar op vakantie.
  .
  Ik moet toegeven dat ik als ouwe lul van 44 wel graag grijp naar het “vroegah-argument”. Ik heb net als veel klasgenoten tot m’n 14de nooit nieuwe kleren gedragen; logisch met een twee jaar oudere broer, vond en vind ik ondanks het feit dat de ouders een triple-modaal inkomen binnen harkten. Ze waren zo verstandig om dat geld aan hypotheekaflossing uit te geven. Goeie zaak, en ik haal zelf m’n kleding ook tweedehands.
  .
  Als je ziet hoeveel tokkies hun voer bij de cafetaria halen in plaats van zelf voor minder dan de helft van het geld een gezonde, lekkere, voedzame maaltijd te maken zie je al waar (deels) de problemen liggen.
  .
  Een uitkering, geldproblemen maar toch een auto? Flikker die auto weg! scheelt een boel geld. Maar ja, dan sta je voor lul bij zwager Jan, die autoloze mensen inferieur vindt…
  .
  En nog een “vroegah”: Die 20% koters die in een sociaal isolement zouden te dreigen vallen omdat ze maar tien keer zo rijk zijn als hun grootouders op die leeftijd? Geef ze een derdehands laptop, een trap onder de reet en wat mentale weerbaarheidstraining.
  .
  Nog een voordeel van een uitkering: Tijd genoeg om inkopen te doen. Dus eerst de (digi-)folders doornemen, dan de verschillende supermarkten af gaan. En bij het sluiten van de markt voordelig fruit en groente scoren.
  .
  Ik heb een hekel aan de antirookmaffia maar als je meer als een pakje shag per week wegrookt maar wel bij de voedselbank aanklopt is het misschien tijd om bepaalde gewoonten te heroverwegen.
  .
  Maar als je van die 20% nou eens drie % maakt:
  Eens; en bijzonder spijtig dat er voor die groep vrijwel niks gedaan wordt.

  • Jelle

   Dank voor je reactie Puch kapot. De 115% norm komt uit de armoedemonitor 2011. De 20% was op 1 januari 2011. Ik deel je mening over de tokkies maar vergis je niet hoeveel welwillende mensen nu op het randje van de afgrond staan.

Een reactie versturen

7

Blij dat we terug zijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
7
7
7

TIPS, FOTO'S, VIDEOS? APP ONS!

Heb jij tips voor de redactie? Heb je foto's videos of ander materiaal dat interessant kan zijn voor een item op HNDB? App ons dan je verhaal en bestanden op 06 181-22-186 en wij ga ermee aan de slag.