Heracles komt bij Europees debuut van koude kermis thuis: 1-1

In het eigen Polman Stadion is Heracles Almelo er niet in geslaagd haar eerste Europese wedstrijd ooit te winnen. Daarmee deed de Almelose BVO zichzelf flink tekort. De zwart-witte formatie van Johnnie Stegeman was 90 minuten lang de betere ploeg, maar een enkele goal van Paul Gladon bleek onvoldoende voor de winst. In de 91e minuut rolde een verdwaalde Portugese voorzet toevallig langs alles en iedereen in het doel van Castro. Het 1-1 gelijkspel voelde voor FC Arouca als een overwinning, voor Heracles als een zure nederlaag.

Om 18.45 uur is het dan eindelijk zover. De #Europesedroom, iets waar heel Almelo het al twee maanden over heeft, gaat van start. Het Polman Stadion zit aardig vol, maar is helaas niet volledig uitverkocht. De heren van de harde kern laten bij opkomst zien dat ze niet hebben stilgezeten tijdens de zomerstop. Een fraai doek met daarop ‘Paupercity: always something to do’ wordt bij opkomst uitgerold over Vak Q en delen van de vakken P en R. De handen worden geschud, de plekken op het veld worden ingenomen en de Griekse scheids Kalogeropoulos blaast op zijn fluit: it’s on!

Heracles schiet flitsend uit de startblokken. Al na een minuut en vijf seconden voetballen stuurt Ramon Zomer met een scherpe pass Jaroslav Navratil de diepte in. Door het stuntelen van zijn directe tegenstander komt de Tsjech oog in oog met de Arouca-doelman. Navratil is echter wat te dol in de kop en schiet de bal over. De toon is daarmee wel gelijk gezet voor de eerste helft.

Tot aan de rust blijft het eenrichtingsverkeer naar het Portugese doel toe. Pelupessy ziet zijn afstandsschot uit de kruising geplukt worden door keeper Rafael Bracalli, de enige Arouca-speler die een redelijke indruk achterlaat. Navratil schiet later op aangeven van Bel Hassani in het zijnet en ook Paul Gladon heeft het vizier nog niet helemaal op scherp. Hij schiet binnen de zestien net over het doel van FC Arouca. De Portugezen creëren zelf nog minder dan niets in de eerste 45 minuten. Op enkele kleine cornertjes na zijn de geelhemden vooral bezig met het achternalopen van de zwart-witten en de bal. Doelpuntloos gaan beide ploegen aan de thee.

Na de rust, die voor Heracles een kwartier en voor Arouca haast een half uur lijkt te duren, verandert er weinig aan het spelbeeld. Heracles blijft oppermachtig. Die dominantie werpt in de 53e minuut de vruchten af. Vanaf de linkerzijde slingert Navratil de bal voor het doel. Bij de tweede paal loopt Paul Gladon vrij om de voorzet met zijn rechterpoot binnen te volleyen: 1-0 Heracles!

De Heraclieden blijven doorzetten en dat leidt tot gigantisch veel kansen. Vooral de sterkspelende nieuweling Brandley Kuwas blijkt een verfrissing op de rechterflank en is bij veel kansrijke situaties betrokken. Twee maal had hij zelf kunnen (lees: moeten) scoren. Ook Bruns, Bel Hassani en Gladon zijn dichtbij een goal maar weten de voorsprong niet uit te breiden.

Donkere wolken pakken zich dan samen boven het Polman Stadion. Dat leidt in eerste instantie alleen nog tot een fikse regenbui, maar in de 91e minuut ook tot een tegendoelpunt van FC Arouca. De Portugezen hebben de bal op de helft van Heracles maar zijn eigenlijk niet eens echt in de aanval. Rechtsback Gégé geeft een lage voorzet die pardoes achter Castro verdwijnt: 1-1. Heracles maakt op het Europese podium direct kennis met enkele eeuwenoude voetbalwetten. Als je zelf de 2-0 vergeet te maken wordt het vroeg of laat 1-1. En tegen een Portugese ploeg kun je daar al helemaal de donder op zeggen, zeker gezien de onderlinge historie tussen Nederlandse en Portugese ploegen. FC Arouca gaat zonder echt gevoetbald te hebben met een prima uitgangspositie naar huis. In Almelo voelt de 1-1 toch echt als een domper van weleer.

Volgende week, op donderdag 4 augustus, is de return in Arouca. Heracles weet zich dan gesterkt door zo’n 800 meereizende paupers. Het doel: minimaal één doelpunt maken en niet verliezen. Of dit met of zonder Mike te Wierik gaat gebeuren wordt de komende week duidelijk. Mighty Mike viel tegen Arouca na 70 minuten uit met hamstringklachten en werd vervangen door de van De Graafschap overgekomen Robin Pröpper.

De foto’s van Heracles Almelo – FC Arouca:

Over Stijn

Stijn schrijft over van alles en nog wat. Als student geschiedenis is dit ook een van de dingen die hij het liefste doet. Zoals het een echte Almeloër past is zijn hart volledig zwart-wit.

0 reacties op “Heracles komt bij Europees debuut van koude kermis thuis: 1-1”

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties