Is schitteren bij Heracles een garantie voor de toekomst?

Iliass Bel Hassani was afgelopen seizoen een van de grote mannen bij Heracles. De Almelose formatie eindigde als zesde op de ranglijst, maar wist zich via de play-offs alsnog voor de Europa League te plaatsen. De Rotterdamse middenvelder was vaak doorslaggevend in het succesjaar en een transfer lonkt voor de creatieveling. Bel Hassani heeft dan ook aangegeven zijn contract dat nog een jaar doorloopt, niet te willen verlengen. De spelmaker wil ‘zijn’ transfer maken. Maar is hogerop willen wel zo verstandig?

Als we de boeken erbij pakken, is te zien dat een ‘stap hogerop zetten’ niet altijd daadwerkelijk een stap omhoog is. HNDB analyseert de transfers van Samuel Armenteros, Willie Overtoom, Bas Dost, Lerin Duarte en Glynor Plet.

Samuel Armenteros

De Cubaanse Zweed schitterde van 2009-2012 in het zwart-witte tenue. Armenteros genoot zijn jeugdopleiding in Friesland, bij SC Heerenveen.  In dienst van de Almelose formatie speelde de aanvaller precies 100 potjes, waarin hij 26 maal voor een treffer aantekende. De acrobatische aanvaller was fysiek en technisch sterk.

Voormalig Heracles-trainer Peter Bosz speelde in het seizoen 2012-2013 vol op de aanval. Het zwart-witte elftal swingde en voetbalde op spectaculaire wijze. Armenteros verstopte zichzelf niet bepaald, samen met Everton Ramos da Silva zorgde hij regelmatig voor samba in het Polman Stadion.

Dit wekte de interesse van de Belgische topclub RSC Anderlecht. Armenteros ging overstag en verhuisde in de winter van 2012 naar Anderlecht. In het Constant Vanden Stockstadion kwam hij niet verder dan vijf optredens en één goal. Het avontuur is mislukt.

In januari 2013 haalde Feyenoord Armenteros terug naar Nederland. De Rotterdammers huurden de spits voor een half jaar. Het jeugdproduct van Heerenveen kreeg met 19 wedstrijden (één doelpunt) meer speeltijd, maar wist zijn tijdelijke werkgever niet te overtuigen. Armenteros moest terug naar Anderlecht.

Armenteros is ondertussen clubloos nadat zijn contract bij het Azerbeidjaanse Qarabag werd ontbonden. Daarvoor speelde hij nog een jaar op huurbasis bij Willem II.

 

Willie Overtoom

Willie Overtoom debuteerde in 2006 in het profvoetbal. Verder dan negen optredens kwam de Kameroener niet. Bij Telstar vond men Overtoom niet goed genoeg, waarop hij afscheid nam van het profvoetbal.

Het verhaal van Overtoom schrijft een jongensboek. Inmiddels speelde hij in Hoorn bij de amateurs van Hollandia, toen Heracles de middenvelder annex aanvaller in 2008 oppikte. Een nieuwe kans in het betaalde voetbal. Nu zelfs in de Eredivisie.

In Almelo breekt Overtoom definitief door. In de periode 2008-2012 speelt de in Bertoua geboren dribbelaar liefst 146 wedstrijden en scoorde 39 doelpunten. Een succesvolle comeback in het betaald voetbal. In zijn eerste jaar als linksvoor, maar na het vertrekt van Ricky van den Bergh op ‘tien’.

Net zoals Armenteros verlaat ook Overtoom de Almelose formatie in de winter van 2012. De aanvallend ingestelde middenvelder gaat niet naar buitenland, maar naar AZ Alkmaar. In één jaar komt de aankoop niet verder dan zeventien wedstrijden en één doelpunt. De overstap draait uit op een deceptie.

Na één jaar AZ beproeft Overtoom zijn geluk in België, bij Zulte-Waregem. Verder dan vijf schamele optredens komt hij niet. Ook deze stap blijkt niet de juiste te zijn. Na een half jaar ontbindt Zulte het contract en is de Kameroens international vrij om te gaan.

Na een jaar werkloos te zijn geweest, dook Overtoom afgelopen februari ineens in Qatar op. De 29-jarige Overtoom tekende een overeenkomst voor zes maanden bij Al-Shamal.

 

Bas Dost

Na een seizoen bij FC Emmen, waar Bas Dost zes keer scoorde, vertrok de slungelige midvoor in de zomer van 2008 naar Heracles. Dost stond te boek als een talent, desondanks moesten de Almelose supporters het nog maar zien.

In zijn debuutseizoen scoort Dost slechts drie keer in 27 wedstrijden. Geen moyenne voor een potentiële Oranje-international. Het tweede jaar in Almelo gaat de spits een stuk beter af. Met Gertjan Verbeek als trainer presteert Heracles formidabel door als zesde te eindigen. Bas Dost doet vrolijk mee en pikt vijftien doelpunten mee.

Voor Dost pakt de transfer naar SC Heerenveen wel uit zoals hij hoopte. De bijna twee meter lange puntspeler krijgt het vertrouwen in Friesland en speelt bijna alles. De dertien doelpunten waar hij verantwoordelijk voor is, blijken later slechts een opwarmertje. In voetbaljaargang 2011/2012 laat Dost het ene na het andere doelpunt aantekenen. De teller stopt pas na 32 treffers.

Die prestatie is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Het Duitse VFL Wolfsburg tikt 7,5 miljoen euro af en voegt Dost in 2012 toe aan de spelersgroep. Inmiddels speelt de goaltjesdief al vier jaar bij de Volkswagenclub, met wisselend succes. In het seizoen 2014/2015 presteerde Dost het best. In 21 matches liet hij de keeper zestien keer vissen. Met die prestatie behaalde Dost zelfs een plek in Oranje. Hier speelde hij tot nu toe zes wedstrijden en produceerde één doelpunt.

 

Lerin Duarte

De jeugdopleiding van Sparta Rotterdam is één van de meest vruchtbare opleidingen van Nederland. Onder andere Oranje-internationals Kevin Strootman en Jetro Willems zijn jeugdproducten van het Kasteel. Ook ex-Heraclied Lerin Duarte genoot er zijn voetbalopleiding.

Duarte speelde twee jaar voor de Almelose BVO, nadat hij een jaar met Sparta in de Jupiler League had gespeeld. In zijn zwart-witte periode speelde de middenvelder 66 wedstrijden en vond twaalf keer het net. De Rotterdammer was de creatieve motor op het Almelose middenrif. Ook recordkampioen Ajax zag dat.

Vijf weken na de start van het seizoen 2013/2014 stapte Duarte over naar Ajax. Een stap die achteraf een misstap bleek te zijn. De middenvelder speelde tot nu toe veertien wedstrijden in Ajax 1. Waaronder de wedstrijden tegen Barcelona en AC Milan in de Champions League. Twee wedstrijden waar de voormalig Spartaan wel indruk wist te maken. In tegenstelling tot de overige partijen.

Mede door blessures kwam Duarte er niet meer aan te pas in het team van Frank de Boer. Een verhuur leek de juiste optie om weer op te leven. SC Heerenveen nam Duarte in 2015 voor zes maanden op huurbasis over van Ajax. Ook hier komt de behendige middenvelder niet uit de verf. Met twaalf nietszeggende optredens en één doelpunt keert hij terug naar Amsterdam.

Al snel is duidelijk dat er in de hoofdstad geen plek meer voor Duarte is. Hij mag vertrekken. Er zijn veel geïnteresseerde, maar weinig concrete clubs. Jupiler League-club NAC Breda is dat wel. De Brabanders zijn net gedegradeerd en willen zo snel mogelijk promoveren, Duarte kan daarbij helpen. Althans, dat was het idee. ‘Lerry’ kwam niet verder dan acht wedstrijden en keert aanstaande zomer gedesillusioneerd terug naar Ajax.

Het is nu al duidelijk dat de hoofdstedelingen Duarte liever kwijt dan rijk zijn. De Rotterdammer moet uitkijken naar een andere club. Veel blessures rijker, een illusie armer. 

 

Glynor Plet

Na twee puike seizoenen bij Telstar, plukt Heracles Glynor Plet weg uit Velsen. De spits heeft zich geprofileerd als ware goaltjesdief en mag zich in Almelo op het hoogste niveau bewijzen.

Het verblijf van Plet is allesbehalve langdurig. Na anderhalf seizoen en aardige prestaties (43 wedstrijden en achttien doelpunten) vertrekt de spits naar aartsrivaal FC Twente. Een uiterst gevoelige transfer die de Heracles-supporters hem niet in dank afnemen.

Tot grote tevredenheid van veel Almeloërs, blijkt Plet na zes maanden onvoldoende te brengen in Enschede. Zijn broodheer verhuurt hem aan RC Genk, in België laat de midvoor weer iets van zijn klasse zien met tien treffers. Maar indrukwekkend is het nog steeds niet.

De aanvalsleider heeft zich ondertussen tot een ware voetbalnomade ontpopt. Negen clubs prijken op zijn cv, want na Genk speelde Plet in drie jaar tijd voor Hapoel Beër Sheva, Zulte Waregem, Go Ahead Eagles en Maccabi Haifa. Een volle spaarkaart voor Plet.

Conclusie

Uiteraard zijn niet alle uitgaande transfers mislukt. Oussama Tannane heeft bijvoorbeeld een goed eerste half jaar gedraaid bij Saint-Étienne en Bas Dost heeft er tot op heden een mooie carrière aan overgehouden. Toch lijken de meeste ‘grote jongens’ bij Heracles te verpieteren bij, in hun ogen, grotere clubs.

Misschien is het voor Bel Hassani toch verstandiger om bij te tekenen en nog een jaar te vlammen in de Almelose voetbaltempel.

Over Leroy

Leroy is onze vaste Heracles-schrijver. Zowel nieuwsstukjes, verslagen als interviews neemt hij voor zijn rekening. Hij volgt dan ook een veel te dure studie voor dit soort grappen. Alle stukken van zijn hand zijn kritisch en scherp. Leroy is heel soms ook onze reserve fotograaf bij evenementen, als Suus de hort op is.

0 reacties op “Is schitteren bij Heracles een garantie voor de toekomst?”

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties

Shares