Almelose Turkse Culturele Dagen 2016

Op zaterdag 23 en zondag 24 april vinden bij de Yunus Emre moskee aan de Bellavistastraat de jaarlijkse Almelose Turkse Culturele Dagen plaats. HNDB wipte de eerste dag direct even langs bij het islamitische gebedshuis om sfeer te proeven.

Zoals de naam al verraadt staan uitingen van de Turkse cultuur deze dagen centraal. Al snel wordt duidelijk dat eten een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur vormt. De meerderheid van de tientallen opgestelde kraampjes verhandelt verschillende Turkse lekkernijen. Voor de kindertjes is er de hele dag veel vertier: een schminkkamer, een speelplein, een talentenjacht, enzovoorts.

Op een dag als vandaag kan dat ook niet anders. ‘23 april is in Turkije een nationale kinderfeestdag’, vertelt Sengün Türkeri, de voorzitter van de Almelose moskeegemeenschap. De Turkse Culturele Dagen worden jaarlijks rond die datum gehouden, om de buitenstaander een zeer gastvrij kijkje in de keuken te gunnen.

In de ogen van voorzitter Türkeri is dat op z’n tijd nodig, omdat de islam vaker negatief dan positief in het nieuws komt. Als antwoord daarop zien we in het nieuws weleens voorbij komen dat moskeeën beklad of onaangenaam verrast worden. Hakenkruizen en dode varkenskoppen, dat soort werk. Volgens Türkeri is de Almelose Yunus Emre moskee in het verleden een enkele keer beklad, maar veel gekker dan dat is het daarna nooit geworden. Eigenlijk zijn er rond de moskee nooit problemen. De dienstdoende wijkveldwachter die even komt buurten bevestigt dat.

Hoewel de moskee sinds haar opening in 1974 als Turkse moskee te boek staat, is het eigenlijk een centrum van heel islamitisch Almelo. Türkeri: “Iedereen is hier welkom. We hebben ook een vast aantal Marokkaanse en Pakistaanse bezoekers in onze moskee.” Tenslotte krijgt de voorzitter de vraag gesteld hoe het ervoor staat met de bouwplannen van de moskee. Nadat de Turks-islamitische gemeenschap bijna een jaar geleden al groen ligt heeft gekregen voor de bouw van een nieuwe moskee (op de hoek van de Bellavistastraat en de Nieuwe Sligtestraat), is de eerste bouwarbeid nog steeds niet verricht. Moskeebaas Türkeri wil daar zelf niks over zeggen, behalve dat hij niet al te blij is met de handelswijze van de Gemeente Almelo. Waarom? Ook daar doet de beste man geen uitspraken over. Wanneer er een nieuwe moskee in Almelo komt blijft voorlopig nog onduidelijk.

Over Stijn

Stijn schrijft over van alles en nog wat. Als student geschiedenis is dit ook een van de dingen die hij het liefste doet. Zoals het een echte Almeloër past is zijn hart volledig zwart-wit.

0 reacties op “Almelose Turkse Culturele Dagen 2016”

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties