HNDB Workshop: digitaal boeven vangen met WhatsApp

Naast het uitwisselen van gezellige sfeerfoto’s met uw buurvrouw of buurman heeft WhatsApp nog een andere handige functie: buurtpreventie! Het is mateloos populair aan het worden en voorzover ons bekend was de Vinexwijk Het Nijrees de eerste die het in Almelo in de praktijk bracht. Gesteund door de veldwachters werd er zelfs een informatieavond gehouden en is er inmiddels een website gelanceerd. De WhatsApp anti-tuiggroepen zijn keiharde business en duiken steeds vaker op in Almelo.

Het doel van buurtpreventie is om de buurt veiliger en leefbaarder te maken. En dus zorgen bewoners, veldwachters en gemeente er samen voor, dat het afbreken en gappen van andermans spullen zoveel mogelijk wordt uitgeroeid. En dat klootviolen met bivakmutsjes snel worden opgepakt door elkaar te appen.

WhatsApp kost immers niks. Bewoners kunnen met WhatsApp berichten uitwisselen en bestanden delen. Er kunnen maximaal 250 mensen deelnemen aan zo’n groep. Het grote voordeel van WhatsApp is dat je elkaar snel een berichtje kunt sturen en elkaar simpel kunt waarschuwen. “Een bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd kan leiden tot zeer intensieve sociale contacten”, aldus een voorlichter van justitie. Dit aspect bespreken we hier liever niet.

Voorbeeld

Stel uw hond moet enorm schijten, u loopt ermee naar buiten en ziet in de verte enkele jongens door de heg uit een tuin kruipen. U meldt dat meteen via uw mobieltje in de WhatsApp groep. Mensen die spullen gappen vinden het namelijk helemaal niet leuk om in de gaten gehouden te worden en zodra ze dát merken pakken ze meestal de paling in.

Hoe maak ik zo’n buurtgroep aan?
Wanneer u een groep maakt, wordt u de eigenaar van de groep en heeft u het beheer over wie lid kan worden van de groep:

 • Open WhatsApp en ga naar het scherm Chats.
 • Bovenaan het chats scherm, tik de [Nieuwe Groep] knop. NB: u moet een bestaande chat hebben voordat u een nieuwe groepschat creëert.
 • Typ een onderwerp of titel voor de groepschat. Dit is de naam van de groep die alle leden zien.
 • Voeg groepsleden toe door de [+] te selecteren of door de naam van het contact te typen.
 • Tik op de knop [Maak aan] om het aanmaken van de groep te beëindigen.
 • Klaar, HULDE!

Meer informatie over whatsApp groepen kunt u vinden op: www.whatsapp.com

Spelregels
Als u een groep heeft aangemaakt met uw straat of buurt is het belangrijk dat u wat spelregels bedenkt. Anders wordt het een enorme puinbende. Een voorbeeld van spelregels geven we u hieronder:

 • Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
 • Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de gemeente Almelo.
 • De politie komt alleen in actie via een melding bij 112
 • Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten of 112 gebeld is, zodat niet 249 keer 112 wordt gebeld!
 • Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 • Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten.
 • Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden.
 • Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 • Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor vieze praatjes, vieze plaatjes of andere privé meuk.

Dan is het ook handig om gebruik te maken van de zogenaamde SAAR-afkorting:

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om uw waarschuwing te maken aan de buurt
R = Reageer: door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en de persoon aan te spreken

Tot zover de gratis HNDB workshop. Laat u ons even weten of het gelukt is?

Over Andre

André is recht voor de raap, doortastend, kritisch maar zeurt ook graag met een flinke dosis humor over zaken die niet in de haak of opvallend zijn. Geboren en getogen Almeloër, Opa en DJ met een goed hart voor de stad en natuurlijk groot supporter van Heracles Almelo.

3 reacties op “HNDB Workshop: digitaal boeven vangen met WhatsApp”

 1. alim schreef:

  Helaas is bovenstaande info niet correct. Het is niet de eerste buurtpreventie in almelo dat zijn wij buurtpreventie almelo zuid-oost. Wij zijn een groep bewoners die regelmatig in de wijk rondlopen door weer en wind. We hebben goed contact met de politie gemeente woningbouw en stadstoezicht. En zijn totaal niet te vergelijken met een whats app groepje. Wij zijn ook nog op zoek naar enthousiaste bewoners die onze groep wil versterken. Wij zijn ook te vinden op Facebook (buurtpreventie almelo zuid-oost ).
  Ons motto is voor bewoners door bewoners.

  Ali Mastenbroek
  Coördinator buurtpreventie almelo-Zuid

 2. Andre schreef:

  Goedemorgen mevrouw Mastenbroek,
  Normaal gesproken reageren wij niet op commentaren op onze items, maar in dit geval wil ik graag een uitzondering maken. Temeer, omdat enkele reacties van dezelfde strekking als hierboven op ons item op Facebook kant noch wal raken.
  Ons item waarnaar u refereert is volledig juist, inclusief elke punt en komma en wij zien derhalve geen enkele reden om het aan te passen. In de wijk WMB staan sinds kort een aantal borden met buurtpreventie en Whatsapp erop gedrukt. Daar hebben we vervolgens een artikel over geschreven. Ons item gaat over de relatie tussen WhatsApp en buurtpreventie wat op initiatief van buurtbewoners in diverse wijken goed draait. Het gaat dus helemaal niet over buurtpreventie Almelo Zuid-Oost. Bovendien hebben RTV Oost en Tubantia na verschijning van ons item, ook een artikel gepubliceerd met exact dezelfde strekking als het onze.
  Als wij een stukje schrijven over de burgemeester van Almelo en we noemen daarbij niet de namen van de wethouders, is dan het verhaal opeens onjuist?
  Wij wensen u veel succes met uw goede werk om buurten veiliger te maken.
  Redactie HNDB.nl

 3. alim schreef:

  Ik moet toegeven dat ik dit geval fout was. Wij zijn de eerst buurtpreventie maar zoals u al zegt gaat dit enkel over WhatsApp buurtpreventie. Mijn reactie was meer vanuit het punt dat gisteren zede borden hebben onthult door de burgermeester en wij ook deze borden hebben gekregen alleen dan zonder de WhatsApp teken. Rtv Oost heeft ook foto’s van ons erbij gezet en daarom is dat een ander geval. Maar hierdoor heb ik mijn conclusie te snel getrokken over uw bericht. Mijn excuses daarvoor.

  Mvg
  Ali
  Coördinator almelo-Zuid

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties

Shares