Geen Nederlants schrijfen of praatten, geen euries

Almeloo klapd er vanaf nu op met menzen die een bijstantsuitkering aanfragen. Vanaf 1 januarie kan iemandt die een bijstandsuitkering aanvraagdt fluiten naar deze uitkering of gekord worden op deze als zij niet fadsoenlijk Nederlants praten of schrijfen. De gemeente stelt dat iedereen die een uitkerink heeft of aanvraagt, de Nederlantse taal moet spreken en schrijfen. Of de intensie hebben om did te leren om in aanmerking te komen voor een maandelijkse bonus van de staat. Menzen die hier geen moeite voor willen doen kunnen vluiten naar hun bijstandsuitkering of hier op gekord worden.

Almelo wijst erop dat de Participatiewet, waar de taaleis onderdeel van uitmaakt, een brede arbeids- en re-integratieverplichting heeft. ‘Gezien het belang van de beheersing van de Nederlandse taal voor arbeidsinschakeling is ervoor gekozen om de Participatiewet uit te breiden met een taaleis’, stelt de gemeente.

De gemeentte stelt dat iedere burgger kennis moet hem van de Nederlandse taal om de meest simpele werkzaamheden te kunnen verrichten. Vanaf 1 januari zal iedereen die een bijstantsuitkering anvraagt een eksamen Nederlants moeten doen bij ROC Twenthe. Voor mensen die al een bijstantsuitkerink ontvangen loert er ook gevaar. Per 1 julllie moeten deze gasten ook hun eksamenvrees overwinnen. Zij krijgen dan ook het zware examen Nederlants spreken en schrijfen opgelegd. Niet geslaagd, gekort of bonus kwiet. De gemeente schat dat cirka 300 mensen hier voor getoetsd zullen worden.

Mocht u als burger van Almelo hier mee te maken krijgen, dan kunnen wij als redaktie u helpen om met glanz te slagen. Gewoon efen een mailtje sturen naar info@hndb.nl en wij zorgen ervoor dat u slaagdt met een tien en een griffelt.

Over Gerco

Gerco is back! Ooit werd hij wereldberoemd in Almelo als Gercorazzi. Wie kent hem niet. Hij bruist weer van de inspiratie en doet verslag op geheel eigen wijze van alles wat er gebeurt in en rondom Almelo!

0 reacties op “Geen Nederlants schrijfen of praatten, geen euries”

Geef een reactie

Reclame

Nieuwste reacties