De zwarte kant van Steve Mokone

Gadverdamme, wat lezen we nu weer! De eerste zwarte profvoetballer in de Nederlandse competitie speelde in de jaren ’50 bij Heracles, was erg geliefd, werd de hemel in geprezen om zijn strijd tegen de Apartheid in Zuid Afrika en kon bovendien een aardig balletje trappen. Juist, Steve Mokone, De Zwarte Meteoor. Maar Steve had een keerzijde, blijkt nu.

In maart 2015 overleed hij en de wereld, inclusief Almelo, verkeerde even in diepe rouw. Nog geen half jaar later komt het NRC met een ontdekking. De dochter van Steve – Thandi – doet in een blog van de New York Times een boekje open over de zwarte kant van haar vader met schokkende onthullingen. Thandi werd door haar vader ernstig mishandeld en seksueel misbruikt. Ze is opgelucht dat ze eindelijk haar verhaal kan doen nu Steve het niet meer kan navertellen en wil andere slachtoffers waarschuwen. Daarom komt ze er nu pas mee.

Steve was niet van onbesproken gedrag, want hij werd al eens veroordeeld tot 12 jaar brood met spinnenkoppen, nadat hij bijtende stoffen in het gezicht van zijn vrouw en haar advocaat had geflikkerd. Zelfs oud Almeloër en Studio Sport verslaggevert Tom Egbers wordt genoemd in het blog van Thandi. Hij schreef een boek en maakte een docu en was ervan overtuigd dat Steve onschuldig was. Weet hij veel.

Jammer. Steve was een begrip en een soort held in onze city. Dat is na vandaag anders. Steve is een mens van vlees en bloed met goede en slechte kanten.

Gelukkig hebben we de singel niet naar hem vernoemd.

Over Andre

André is recht voor de raap, doortastend, kritisch maar zeurt ook graag met een flinke dosis humor over zaken die niet in de haak of opvallend zijn. Geboren en getogen Almeloër, Opa en DJ met een goed hart voor de stad en natuurlijk groot supporter van Heracles Almelo.

1 reactie op “De zwarte kant van Steve Mokone”

  1. Jan schreef:

    Wat dacht je van en Isy Greving tribune. Deze man heeft veel meer betekend voor Heracles.

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties