“Verlos Jan de Jonge (en ons) van deze martelgang” …

Het zal u vast niet ontgaan zijn, na de trieste nederlaag afgelopen vrijdag was er een hele hoop online te vinden over Heracles en vooral over Jan de Jonge. Onderstaande column kwamen wij ook tegen en deze willen we u toch echt niet onthouden..

Het uitvak was vrijdagavond opvallend vol. Logisch, supporters van de andere clubs weten inmiddels dat in Almelo makkelijk drie punten zijn te halen. Cambuur deed dat dus ook, de eerste keer zelfs in de Eredivisie. Vorig jaar wonnen clubs die uit vrijwel geen punten pakten (o.a. NAC, FC Utrecht) ook al bij ons. De tijd dat clubs, zelfs topclubs, tegen wedstrijden in Almelo op zagen, is voorbij.

Scoren
Voordat de competitie begon, vroeg ik me al af wie er gaat scoren. Die vraag blijkt na drie wedstrijden, ondanks de komst van Dennie Avdic, nog steeds onbeantwoord. Dat ligt niet alleen aan de spitsen. Natuurlijk, Bryan Linssen is niet in vorm en Ousama Tannane is geen spits – trouwens, ook geen rechterspits. Probleem is dus dat van de zijkanten niets komt. Maar ook vanuit het middenveld komt geen enkele dieptepass. En ook dat is logisch als je het met noeste werkers als Bas Sibum en Mark-Jan Fledderus moet doen en de speler die het wel kan, Simon Cziommer, de helft van de tijd op de bank zet.

Slecht aankoopbeleid
Gekozen is voor routine, Fledderus, Sibum, Castro, Zomer. Het kon niet op, zoveel ervaring werd er binnengehaald. Maar het aantrekken van deze spelers was gebaseerd op een foute analyse: dat we wedstrijden verliezen doordat routine ontbreekt. Want was dat vorig jaar wel het euvel? Was ook in de loop van vorig jaar al niet duidelijk dat trainer Jan de Jonge het gewoon niet heeft? Er is geen chemie tussen hem en de spelers. Training-watchers komen keer op keer met dit soort berichten. Als er een partijtje wordt gespeeld, staat Jan er maar wat bij, nooit legt hij het spel stil om de vinger op zere plekken te leggen en tactisch aan het spel te schaven. Wat een contrast met de trainingen onder Bosz en Verbeek.

Waarom speelde Ben Rienstra altijd goed en vorig jaar het hele seizoen als een natte krant? Heeft Jan de Jonge hem al bij Pec Zwolle zien spelen? Het zelfde met Thomas Bruns. En waarom moest Kwame weg? Ik zou het best willen begrijpen, maar dat lukt me niet, uitleg is ook achterwege gebleven. Ik weet niet precies wie er verantwoordelijk is voor bovengenoemde aankopen. Jan de Jonge zegt men, maar Nico-Jan Hoogma is toch de eindverantwoordelijke? Hoe kom je er bij om spelers als Bas Sibum en Ramon Zomer, die al jaren een marginale rol vervulden bij vorige clubs, aan te trekken? Het blijken ronduit miskopen, alleen onze Jan weigerde dat tijdig in te zien. Zelfs Mark-Jan Fledderus, in wie ik toch een versterking zag, lijkt op z’n retour. Vervolgens wordt een spits gehuurd, terwijl een veelbelovende spits als Muhren voor het afhalen is. Een rechterspits is er ook nog steeds niet. Kortom, er is in tegenstelling tot vorige jaren heel wat misgegaan met het aankoopbeleid en met de technische staf. Ik ben niet de enige die dit ziet – en dat al sinds een paar maanden. Elke supporter ziet het.

Er is meer aan de hand
Het is niet alleen een kwestie van de trainer ontslaan en wat aankopen doen. De goede sfeer in het stadion is verdwenen, sponsoren lopen weg. We zien allemaal de vele lege plekken op de businesstribune. Steeds vaker hoor ik van sponsoren dat als er geld nodig is of, als je nog geen sponsor bent, je kunt rekenen op warme aandacht van de club. Maar zodra ze je binnen hebben, verslapt die aandacht als sneeuw voor de zon. Relatiebeheer à la Heracles.

Verkeerde keuzes
En dan de in mijn ogen talrijke verkeerde beslissingen in wedstrijden. Vorige week in Groningen kregen we een vrije trap, drie spelers posteren zich rond de keeper en blijven gewoon staan. Goh, buitenspel. Het hele stadion ligt dubbel van het lachen. Heracles als het lachertje van de eredivisie. Wie verzint dit? Is er niemand in de staf of in het team die dit soort onzin kan voorkomen? Wat wordt er op trainingen afgesproken over vrije trappen?

Tegen Cambuur speelt Oussama de hele wedstrijd matig en ook nog eens opgefokt. Een gele kaart is het gevolg en op de tweede kun je wachten. Waarom niet gewoon wisselen in de rust, je ziet dit toch aankomen? Wat ik ook niet begrijp zijn de vreemde wissels, ook vrijdag weer. We staan met tien man en Thomas Bruns komt voor Denni Avdic, begrijpelijk. Dan, kort voor tijd komt er toch weer een nieuwe spits in, onbegrijpelijk. Nog vreemder is het dat je dan Bryan Linssen eruithaalt. Toegegeven, hij speelde niet goed, maar hij is wel de enige met snelheid. Haal je hem eruit, breng dan Edwin Gyasi. Ook vorig seizoen wekte De Jonge al geregeld verbazing met onnavolgbare wissels.

Goede dingen gezien?
Nadat we vorig seizoen nauwelijks hebben kunnen genieten, zou Heracles het publiek dit seizoen weer gaan vermaken, zegde de trainer ons deze zomer toe. Na Cambuur zei hij dat hij goede dingen had gezien, ‘maar het was niet goed genoeg’. Ik wil graag positief zijn, maar welke goede dingen heeft Jan dan gezien? Dat we in 90 minuten niet één schot op doel hadden zegt toch genoeg.

Waar moet ik enig optimisme vandaan halen? Zelfs erkende degradatiekandidaten als Willem II (wint met 3-0 van AZ, waar wij kansloos met 0-3 verliezen), Excelsior, Dordrecht en Go Ahead spelen beter en aantrekkelijker dan Heracles. En halen ook meer punten. Wil Jan de Jonge willens en wetens niet inzien dat hij op een doodlopend spoor zit? Begrijpelijk. Hij wil graag. Maar hij kan niet. Daarom zal het zeker helpen om hem zo snel mogelijk van deze martelgang te verlossen. En dan is het geen ontslag na pas drie wedstrijden, maar na 3 + 34 wedstrijden.

Jan Smit, toon je ook nu een leider!
Er is werk aan de winkel, het stadion is een lopende trein, die niet meer te stoppen is en veel aandacht vergt, maar verder is er ook veel, heel veel te doen. Daarom Jan Smit, toon je ook nu een echte leider. Zorg dat sponsoren (terug) komen, verbeter de relatie met de harde kern, de sfeermakers, doe nog enkele gerichte aankopen, vervang Jan de Jonge en ga op zoek naar een andere trainer – misschien Gertjan Verbeek eens uitnodigen voor een kop koffie? Ik heb gehoord dat hij nu ergens in de kop van Overijssel een blokhut aan het verbouwen zou zijn, dus hij zit vlakbij Ommen.

Over Suus

Fotografe en manager van HNDB.nl. Regelt als dame de zaken waar de heren te laks voor zijn. Altijd en overal ter plaatse met camera. Komt u haar tegen? Lachen en zwaaien!

1 reactie op ““Verlos Jan de Jonge (en ons) van deze martelgang” …”

  1. tarso schreef:

    hij had het over dat hij het publiek wil vermaken met aantrekkelijk voetbal. wat ik voornamelijk heb gezien was het “aantrekkelijke” voetbal van de tegenstander, geef hem een pakje zakdoekjes zodat hij thuis kan uithuilen. Ik zat gisteren naar studio sport te kijken naar de voorbeschouwing van AJAX-PSV daar kwam John van de Brom aan het woord, Joep Schreuder vroeg aan hem dat Heracles Almelo een optie was of is Heracles te klein? Het antwoord van John was dat geen enkele club te klein is, hij is nota bene bij AGOVV begonnen als trainer, maw haal die man op, hij kan de spelers wel bereiken

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties