Snacktest: De Viandel

Goedenavond fervent aanhangers van de Hollandse Tapas,

De mooiste avond van de week is weer aangebroken, de avond waarop door velen van u afscheid wordt genomen van de werkweek en waarop het weekend onder luid gejuich wordt begroet. Steevast wordt hier een klein feestje aan verbonden, veelal met enkele alcoholische versnaperingen later op de avond, maar velen van u proosten in eerste instantie op het weekend door gezellig gezamenlijk een snackkampioen uit de vetvijver op het dinerbord te laten verschijnen en daarna te laten wegglijden.

Van uw trouwe snacktester weet u inmiddels allang dat hij elke week weer naar dit moment uitkijkt en dat hij zijn snackkampioen van de betreffende week graag met u deelt. Hij zet deze snackkampioen in de spotlights, geeft hem een podium om de wereld der snackfanaten te veroveren en laat het niet na op zijn ongezouten mening over de snackkampioen te geven. Veelal worden de prestaties van de snackkampioen geroemd, maar een enkele keer komt het helaas voor dat de in eerste instantie zo geprezen snackkampioen zijn roem en waardigheid verliest. Het zij zo, ook dit gebeurd in de wereld der snacks en snacktests. Het heilige doel om ware frituurliefhebbers zo objectief en eerlijk mogelijk te informeren over snacks, moet bovendien boven elke individuele snack worden gesteld.

De snackkampioen die vanavond in de schijnwerpers staat, lijkt in eerste instantie wellicht niet direct de meest imponerende en intrigerende snackkampioen te zijn. Toch is juist de snack die uw trouwe snacktester vandaag heeft besteld, een schoolvoorbeeld van een snack die moet worden getest en gepresenteerd. Het gaat hier namelijk om een snack waar waarschijnlijk iedereen wel eens van heeft gehoord, maar wie bestelt hem nou eigenlijk daadwerkelijk? En wie weet er zonder nadenken direct wat de kenmerken ervan zijn, zonder aan zijn bijna-naamgenoot en tweelingsnack te denken? Uw snacktester heeft het hier namelijk over de…Viandel. Het feit dat de Viandel niet eens op het snackdisplay van de bezochte frituurtempel stond, maar wel gewoon verkocht werd, spreekt wat dat betreft boekdelen.

Blaast uw snacktester de Viandel vanavond nieuw leven in en laat hij deze onbekende maar toch bekende snack alsnog een gooi doen naar de podiumplaatsen onder de snacks. Of laat de Viandel uw snacktester koud en laat hij hem zonder veel problemen in de vergetelheid raken? U leest het natuurlijk weer in de reacties!

Met frituurlijke groet,
Uw Snacktester

Viandel 28-02-2014

Beoordelingsformulier Viandel, 28-02-2014

Vorm en Grootte
Zoals al vermeld, moet de Viandel wel naaste familie zijn van de Frikadel. Niet alleen de naam lijkt er namelijk op, ook de langwerpige, dunne stokvorm en zelfs de grootte komen met elkaar overeen. Waar de Frikadel echter roem en bekendheid heeft weten te verkrijgen, is de Viandel achtergebleven. Hierbij wordt na de weinig vernieuwende naam ook geen
WOW-effect gecreëerd door de vorm een speciaal en/of afwijkend karakter te geven. Op dit punt scoort de Viandel dus helaas minpunten.

Geur
Er zit een weinig inspirerende geur aan de Viandel. De geur is bij de eerste inhalatie reeds erg neutraal en de geur komt al naar gelang er meer happen van worden genomen, ook niet meer naar boven. Een korte, maar duidelijke teleurstellende conclusie.

Kleur
De Viandel heeft een mooie goudgele kleur, die – meer dan bij de frikadel het geval is – in het oog springt. De goudgele kleur geeft een heerlijk frituur-uiterlijk aan dit snackindividu en geeft het gevoel dat hij in een kraakhelder vetbadje heeft gelegen. De kleur inspireerde uw snacktester – in tegenstelling tot vorige twee beoordelingscriteria – wel degelijk om een heerlijke eerste hap in de Viandel te zetten.

Smaak
Uw snacktester is na de voorgaande drie beoordelingspunten enigszins verstrikt geraakt in zijn eigen gedachten. Waar de vorm en de geur vertwijfeling brachten, heeft de kleur weer hoop gegeven. Zou de Viandel na het stroeve begin dan toch een podiumplaats in Snackland kunnen gaan bemachtigen en is het allerbelangrijkst criterium – de smaak – daarbij een stimulans? Het antwoord is een twijfelende ‘nee’. Waar de Viandel wel een heerlijke tegenstelling bevat – een heerlijke krokante korst, tegenover daarbinnen een heerlijke zachte en malse vleesinhoud – is de vleesinhoud zelf behoorlijk smakeloos. Ook op het gebied van de smaak viert vertwijfeling dus hoogtij, waardoor deze snack nooit uit zal kunnen gaan groeien tot een snackgigant.

Nasmaak
De smaak van de krokante korst in combinatie met de zachte en malse vleesinhoud is een prachtige vondst, maar omdat het vlees zelf al geen herkenbare smaak heeft, kan er ook geen sprake zijn van een nasmaak. Waar al eerder geconstateerd is dat de Viandel is achtergebleven, kan nu ook (deels) een conclusie worden getrokken waarom dit het geval is: de Viandel blijft niet hangen in de gedachten van snackliefhebbers, omdat de smaak die al te bespeuren is, ook nog eens direct weer verdwenen is.

Eindoordeel
De Viandel is teveel gelinkt aan de Frikadel en heeft zelf te weinig specifieke en in het oog springende kenmerken. Hierdoor zal de Viandel altijd een ondergeschoven kindje blijven, terwijl de Frikadel een bekend fenomeen is geworden en dit ook nog lange tijd zal blijven, ondanks zijn eenvoud. Wanneer de Viandel niet wat meer pit ontwikkelt, zal de afstand tussen beide alleen maar groter worden en zal de Viandel uiteindelijk niet alleen van het snackdisplay verdwijnen, maar zal hij zelfs helemaal uitsterven. Met de teleurstellende 5,9 die uw snacktester als beoordeling voor de Viandel over heeft, is het bovendien de vraag of dit een trieste ontwikkeling zou zijn of niet.

Wat getekend,
Uw Snacktester

Over Snacktester

Opgegroeid in een cafetaria-familie. Vader, moeder, ooms en tantes werkten mee in een snackpaleis of runden deze zelfstandig. Opgegroeid als levensgenieter en bourgondiër en met al zijn kennis en ervaring heeft hij zich inmiddels ontpopt tot dé specialist in Almelo en omstreken op het gebied van de felbegeerde vette hap. Elke vrijdagavond zal hij het weekend inluiden door op ludieke wijze verslag te doen van de minder bekende maar o-zo-lekkere en originele exemplaren uit de snackwereld. Welk snackjuweel móet je gegeten hebben? De snacktester weet het antwoord en deelt dat met jou!

0 reacties op “Snacktest: De Viandel”

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties