Column: het land der blinden

De vaderlandse politiek werd vorige week tijdens de algemene politieke beschouwing opgeschrikt door straattaal. De media stonden bol van allerhande deskundigen die het verruwde taalgebruik in de tweede kamer als ongepast betitelden. Men sprak schande van de aanvaring tussen Rutte en Wilders die elkaar toeriepen “eens normaal te doen”. Politici buitelden over elkaar om het volk te laten weten dat deze omgangsvorm niet geaccepteerd diende te worden. De uithaal van Wilders naar de Minister-President ondermijnde het instituut en haalt het imago van de tweede kamer onderuit. Voor de burgers van het land was een debat in de tweede kamer nog nooit zo helder en goed te volgen.

De ontzetting bij de elite en politiek over het taalgebruik is begrijpelijk maar daarom niet minder onterecht. Wie namelijk naar het grotere plaatje kijkt ziet dat sinds zijn oprichting de politiek almaar verder van de burger is komen te staan. Dat is mooi voor de politici maar minder fraai voor de bevolking die dit hele circus middels de belastingen bekostigd. Dit geldt zowel voor het landelijke als lokale bestuur. Waarom hameren politici zo op de bestuurlijke taal en omgangsvorm tijdens debatten en in uitingen naar de bevolking?

De overheid, lokaal of landelijk, is in zijn essentie een organisatie betaalt door het volk die ervoor moet zorgen dat de zaken die voor burgers van belang zijn goed geregeld worden. Neem het lokale bestuur als voorbeeld. Het college moet er, gefinancierd door belastinggeld, voor zorgen dat de burgers van Almelo hier prettig en veilig kunnen wonen. Tot zover geen nieuws.  Wij mogen eens in de vier jaar de mensen kiezen waarin wij het vertrouwen hebben dat ze het belang van de burger voorop zullen stellen. Na de verkiezingen mogen we vanaf de zijlijn toekijken. Maar wie doet dat eigenlijk nog? Slechts een handje vol burgers interesseert zich in het wel en wee van de lokale politiek.

Wie immers een raadsdebat wil volgen of een nota wil doorlezen mag eerst wel op een spoedcursus bestuurlijke taal. Voor de gemiddelde burger zijn de documenten te lang en onbegrijpelijk. In de debatten bediend men zich van dezelfde bestuurlijke taal waardoor een burger die het probeert te volgen al na drie zinnen afhaakt. De onbegrijpelijke termen en afkortingen vliegen je om de oren met als gevolg dat de gemiddelde burger geen flauw idee heeft wat de besluiten voor gevolgen hebben in het dagelijks leven. En dus haakt men af en bemoeit zich er niet meer mee. Het gevolg is vrij spel voor de politiek. Alleen de media zouden een helder beeld van het politieke beleid kunnen geven maar met een extra tussenstation komt ook een deel subjectiviteit meekijken. We willen het immers begrijpelijk en duidelijk van de bron horen. Namelijk de overheid.

Slechts eens in de vier jaar past men het taalgebruik aan. Voorafgaand aan de verkiezingen vliegen de partijen elkaar in de haren en proberen met ferme taal de gunst van de kiezer te winnen. Na de borrel op de verkiezingsavond verzand men wederom in het oude gedrag. De burger haakt weer af en verkiezingsbeloften worden als handgeld ingezet of overboord gegooid. En zo is de cirkel rond.

Straattaal in de politiek zou dus een prima ontwikkeling zijn. Althans voor de burgers. Wie de verrichtingen van de politici beter kan volgen kan tijdens de verkiezingen een beter oordeel geven over de verkiesbare volksvertegenwoordigers. Meer kennis over de gang van zaken betekent ook dat de bevolking zich eerder in het maatschappelijk debat voegen. De kans is echter klein dat dit zal gebeuren aangezien het huidige systeem voor de politiek prima werkt en de burgers nalaten om begrijpelijke taal af te dwingen. Misschien dat er ooit nog een partij opstaat die weer gaat doen waarvoor het gekozen is: het volk vertegenwoordigen. Tot die tijd blijft eenoog koning in het land der blinden.

Over HNDB

Eigenaar en oprichter van HNDB.nl en HNDB Media. Maakt zich minder druk om items schrijven en richt zich meer op nieuwe functies en designdingetjes.

1 reactie op “Column: het land der blinden”

  1. Guppie schreef:

    Goed stuk, hulde.

Geef een reactie

Aanbiedingen bij webshops

Reclame

Nieuwste reacties